Santorini

Santorini Griekenland

Wil je naar een sprookjeseiland waar romantiek hoogtij viert en je de prachtigste zonsondergang ooit kan zien? Boek dan een reis naar Santorini, het zuidelijkste eiland van de Cycladen.

Het is al even geleden dat René en ik naar Santorini reisden. Dit was ons eerste Griekse eiland samen en ook meteen eentje met veel bijzondere herinneringen. Het eiland Santorini staat bekend als een van de mooiste Griekse eilanden. Lavastranden, witte huisjes, blauwe koepeltjes, bruidjes, cruiseschepen, ezeltjes, zonsondergangen, grothuisjes, vriendelijke mensen en een prachtige natuur.

Dit keer een blog met veel foto’s en een paar filmpjes. Dit eiland moet je voelen, beleven en zien. We sliepen 7 nachten op Santorini waarvan 3 dagen in Oia en 4 in Fira, een perfecte combinatie.

Je pakt de bus vanaf het vliegveld naar Oia en meld je op het pleintje bij het boekingsbureau. Nog geen 5 minuten later kijk je over een wit muurtje ‘het paradijs’ in. Reizen met een koffer is trouwens niet aan te raden maar beslis dat zelf maar. Mijn koffer werd getild door een schat van een jongen die ons via de smalle straatjes naar ons huisje bracht. En wat voor een huisje!

Zie je die 3 blauwe koepeltjes? Links daarvan staat een wit huisje met 3 ramen dat uitkijkt op zee. Het heeft een ovaal dak en een parasol op balkon. Kan niet missen, toch?

Het huisje heeft een kleine woonkamer, keuken, douche met wc, balkon en een super romantisch zoldertje waar je slaapt. Een schrijfster sloot zich hier maanden op om een nieuw boek te schrijven. Het huisje is te boek via Booking.com Residence Suites in Oia.

De meest gefotografeerde plek van Santorini en Griekenland is Oia. Vooral de zonsondergangen zijn prachtig. Logisch dat veel bruidjes hier trouwen. Zorg dat je voor zonsondergang een mooi plekje vindt op de terrassen aan zee. Honderden mensen komen hier op af om dit gebeuren te bewonderen en te fotograferen.

We boeken vanuit Oia een boottocht en varen naar de volgende eilandjes:

  • Nea Kameni (vulkaaneiland)
  • Palea Kameni (heet waterbron)
  • en Thirasia (klein traditioneel eilandje)

Nea Kameni is een wereldwondertje, het is een onbewoond vulkaaneiland aan de overkant van Santorini. Voor 2 euro mag je het eiland op en na 20 minuten lopen sta je op de rand van de krater. Er staat hier nog steeds meetapparatuur opgesteld en gassen komen uit de bodem. De Grieken zijn er van overtuigd dat er ooit nog een uitbraak gaat plaatsvinden, ook al is het 60 jaar geleden.

vulkaaneiland santorini

Na een heerlijk verblijf in Oia, vertrekken we met de plaatselijke bus naar Fira. We slapen 4 dagen in een grothuisje. Het was even zoeken in de smalle straatjes. Helaas moet ik dit keer wel mijn eigen koffer tillen. De volgende keer toch maar een rugzak meenemen, denk ik. Een grothuisje huren is trouwens echt aan te raden. Alleen op Santorini hebben ze dat, dus doen! En o ja, vergeet je kaarsjes niet mee te nemen! Geboekt via Booking.com Porto Fira Suites.

Fira is de hoofdstad van het eiland. Er zijn ontelbare smalle straatjes met heel veel leuke winkeltjes, tavernes en bars. Zowel backpackers als toeristen van de cruiseschepen kom je hier overdag veel tegen.

Aan het einde van de dag als de toeristen van de cruiseschepen het eiland verlaten keert er een serene rust terug. Ook in Fira zijn de zonsondergangen adembenemend. Je blijft steeds naar de uitzichten op zee en alle kleine huisjes kijken.

Na een heerlijk ontbijt op ons eigen terras huren we een quad om de omgeving te verkennen. Niets is leuker dan dat. Benzine in de quad en gaan, op naar Kamari!

We bezoeken op de berg Mesa Vouno de oude ruïnes van Thira (op 400 meter hoogte). Hier is een stad te zien die in de 8e eeuw voor Christus is gesticht. Op het terrein zijn o.a. de resten te zien van een oud theater, thermale baden, woningen en graven. De berg is te bereiken via het plaatsje Kamari waar je trouwens heerlijk kan eten en zwemmen in zee.

We verlaten Kamari en rijden via Perrisa en Emporio door naar Akrotiri. Akrotiri noemt men ook wel “Het Griekse Pompeii” omdat hier in 1967 een nederzetting van de Minoïsche beschaving is gevonden onder de grond en onder het as-puin.

Een van de bekendste stranden in de buurt van Akrotiri is “Red Beach”. Erg indrukwekkend maar ook extreem gevaarlijk als gevolg van aardverschuivingen en de vele vallende rotsblokken. Youtube Explorer Jack heeft in 2015 Red Beach op film mooi vastgelegd.

Terug in Fira bezoeken we het stadje met de vele winkeltjes en lopen de steile klif af naar de haven. Voor 5 euro kun je een ezeltje huren die de vele toeristen dag in en uit naar boven vervoeren. Wij hebben er zo onze bedenkingen bij. Gelukkig werkt Donkey Sanctuary hard om het welzijn van de ezels te verbeteren. Kijk maar naar hun filmpje.

De laatste dag genieten we bij het zwembad van Porto Fira Suites. Het is ons heel goed bevallen in Oia en Fira. Binnen 3 uurtjes vlieg je van Amsterdam naar Santorini. Hier komen we zeker terug.

Contact

Wil je iets aan ons vragen of aan ons doorgeven? Mail ons of laat een berichtje achter via Facebook of Instagram.